Causaal verband bij arbeidsongeval

ECLI:NL:RBMNE:2019:2913

Causaal verband bij arbeidsongeval

12 juni 2019

Proportionele aansprakelijkheid en causaliteit

Wat is er gebeurd?

Meerdere arbeidsongevallen 

Op 1 november 2005 heeft er een arbeidsongeval plaatsgevonden. Hierbij werd werknemer (hierna: eiser) ingewerkt als lasser. Tijdens zijn werkzaamheden moest eiser een trap ophangen en is ten val gekomen, waarbij hij letselschade heeft opgelopen. Het ongeval heeft geleid tot letsel aan zijn rechterschouder. De verzekeraar van het bedrijf waar hij in dienst was heeft de aansprakelijkheid erkend. Op 20 oktober 2009 heeft eiser nog een bedrijfsongeval meegemaakt. Hierbij wilde hij de val van een ladder voorkomen.

Helaas was dit niet het laatste bedrijfsongeval die eiser heeft meegemaakt. Zo heeft de derde bedrijfsongeval plaatsgevonden op 29 oktober 2010. Bij de laatste twee ongevallen was eiser niet meer in dienst bij verweerder. Eiser beweert dat de ongevallen in 2009 en 2010 minder erg zouden uitpakken als het ongeval in 2005 niet had plaatsgevonden. Eiser heeft primair gevorderd dat de verzekeraar die aansprakelijkheid had erkend van het eerste bedrijfsongeval, de volledige schade moet vergoeden.  Hierbij ziet eiser dat alle klachten verband houden met het eerste bedrijfsongeval uit 2005. Subsidiair heeft eiser gevorderd dat de verzekeraar voor twee derde aansprakelijk is voor alle schade na het ongeval in 2005.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Wat oordeelde de rechtbank?

Het leerstuk van proportionele aansprakelijkheid

Het oordeel van de kantonrechter dat betrekking heeft op het leerstuk van de proportionele aansprakelijkheid zal besproken worden. De kantonrechter is van oordeel dat proportionele aansprakelijkheid enkel als oplossing gebruik kan worden als de schade veroorzaakt kan zijn door meerdere onafhankelijke gebeurtenissen. De proportionele aansprakelijkheid zorgt ervoor dat op grond van de redelijkheid en billijkheid de schade niet in zijn totaal door een van de partijen gedragen moet worden. Daartegenover leidt proportionele aansprakelijkheid tot verdeling van de schade over de aansprakelijke persoon en het slachtoffer.

Hierbij kan niet worden geoordeeld dat slechts meerdere oorzaken voor de schade de toepassing van dit leerstuk kunnen teweegbrengen. Er moet sprake zijn van bijzondere situaties. Hoewel het causaal verband voor het eerste ongeval en de daaruit volgende schade werd aangenomen, is er geen sprake meer van causaal verband voor de ongevallen in 2009 en 2010.

Conclusie

Aansprakelijkheid in tijd beperkt

De kantonrechter komt tot de conclusie dat de verzekeraar van de oude werkgever aansprakelijk is voor de schade vanaf het eerste bedrijfsongeval tot en met het tweede bedrijfsongeval.

Wij helpen u verder.

Soortgelijke situatie meegemaakt?

Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen u graag verder!

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met een advocaat?

Bel ons en wij help u: 010-799 70 40