Beginnersrijbewijs

Home > Nieuws > Beginnersrijbewijs

Jonge bestuurders worden ingeschat als een risicogroep. Een groot deel van de ongevallen wordt veroorzaakt door jonge bestuurders, en dan vaak in combinatie met alcohol- of drugsgebruik. Welke specifieke regels gelden er voor jonge bestuurders?

Beginnersrijbewijs

Het team van Trias Legal beschikt over juristen die zijn gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, zo ook de aansprakelijkheid van de wegbeheerder. Indien u vragen heeft over uw letselschade kunt u 24 uur per dag contact opnemen met een van onze juristen via +31 (0)6 14 200 440.

Iedereen die een eerste rijbewijs haalt, is een beginnend bestuurder. Het maakt niet uit hoe oud je daarvoor bent of voor welk soort voertuig het rijbewijs geldt. In principe is het beginnersrijbewijs hetzelfde als een normaal rijbewijs. Het enige verschil is gelegen in de zwaardere aanpak van verkeersovertredingen. Wanneer je je rijbewijs op 17-jarige leeftijd hebt gehaald voor het personenvoertuig behoud je een beginnersrijbewijs voor vijf jaar. Hetzelfde geldt voor personen die hun rijbewijs op 18-jarige leeftijd of ouder hebben behaald. Ook hun behouden de eerste vijf jaar een beginnersrijbewijs. 

Bij een beginnersrijbewijs kunt u strafpunten krijgen als de politie u staande houdt voor een verkeersovertreding. Alleen voor de volgende gedragingen kan een strafpunt worden toegekend:

  1. U gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer;

  2. U een verkeersongeval veroorzaakt, waardoor een ander is gedood of zwaar lichamelijk letsel is toegebracht

  3. U bumperkleeft bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur;

  4. U op autosnelwegen meer dan 40 kilometer per uur harder rijdt dan toegestaan. Of op andere wegen meer dan 30 kilometer per uur harder rijdt dan toegestaan’

  5. U de verkeersregels niet goed naleeft, waardoor een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade is ontstaan. 

Het geven van strafpunten maakt het makkelijker om beginnende bestuurders strenger aan te pakken bij verkeersovertredingen. Na twee overtredingen neemt de politie het rijbewijs in. U bent het rijbewijs dan nog niet helemaal kwijt. Het CBR zal onderzoek doen naar uw rijvaardigheid. Wanneer u slaagt krijgt u uw beginnersrijbewijs terug. Als u zakt bent u het rijbewijs definitief kwijt. U zal dan opnieuw rijexamen moeten doen. 

Alcoholgebruik

Het gebruik van alcohol en autorijden gaat niet samen. Voornamelijk onder jongeren is dit een veel voorkomend probleem. Het beginnend rijbewijs kent dan ook extra strenge regels als het gaat om alcohol achter het stuur. Je mag als beginnend bestuurder een maximaal alcoholpromillage van 0,2 in je bloed hebben. Deze limiet overschrijd je vaak al bij het nuttigen van 1 alcoholisch drankje. Bij een alcoholpromillage van 0,8 of hoger, bent u het beginnersrijbewijs kwijt. Hierna dient u de verplichte Educatie Maatregel Alcohol cursus te volgen. De officier van justitie zal bepalen wanneer je je rijbewijs terugkrijgt. 

Sanctionering

Bij verkeersdelicten waarbij sprake is van een verkeersongeval met zwaar lichamelijk letsel of de dood ten gevolge kunnen grote verschillen bestaan. Deze verschillen bestaan niet alleen in de feiten van het ongeval maar ook in de wijze waarop verdachten reageren op de situatie. Er wordt bij sanctionering niet alleen gekeken naar de ernst van het feit maar ook naar de omstandigheden van het geval. Wanneer de verdachte de ernst van zijn verkeersgedrag en de gevolgen daarvan terdege beseft, hij het in ernstige mate betreurt en verantwoordelijkheid neemt voor het ongeval ontstaat er al snel een andere dynamiek in het proces, hoe verschrikkelijk de gevolgen vaak ook zijn.

Bij vragen helpen wij u graag. Trias Legal is een onafhankelijk kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Wij helpen u verder.

Soortgelijke situatie meegemaakt?

Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen u graag verder!

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers