Loonschade

Home > Loonschade

Als werkgever heeft u uw werknemers nodig om de onderneming draaiende te houden. Maar wat gebeurt er als een van uw werknemers arbeidsongeschikt raakt? U bent wettelijk verplicht het loon voor een bepaalde tijd door te betalen, maar er wordt geen arbeid voor u verricht. Op deze pagina leest u meer over loonschade, de schade die u hierdoor loopt. 

  • Gratis rechtshulp bij loonschade
  • Persoonlijke begeleiding
  • Ervaren specialisten

Wat is loonschade?

Een ongeluk kan grote gevolgen hebben. Als een van uw medewerkers betrokken is bij een ongeval kan dit ervoor zorgen dat hij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt. Door de arbeidsongeschiktheid kan hij of zij geen werk voor u verrichten. Wel bent u verplicht om het loon gedurende een periode door te betalen. De schade die u hierdoor loopt, noemen we loonschade. Onder loonschade valt naast het loon dat u moet doorbetalen, de kosten van re-integratie als uw medewerker weer in uw bedrijf mee kan gaan draaien. De loonschade kunt u verhalen op de aansprakelijke partij van het ongeval. 

Voorbeelden loonschade

Kort gezegd kan loonschade verhaald worden bij de aansprakelijkgestelde als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval van uw werknemer. Als de veroorzaker van het ongeluk verzekerd is tegen deze vorm van schade kunt u de schade verhalen bij zijn verzekeraar. Om wat voor ongeval het gaat, is erg breed.

De werknemer kan bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid hebben opgelopen doordat hij of zij betrokken is geweest bij een verkeersongeval. Ook kan er een ongeval met een dier hebben plaatsgevonden. Als uw werknemer betrokken is bij een ongeval in het openbaar vervoer of door een slechte weg waarvoor een andere verantwoordelijk is, dan kunt u ook aanspraak maken op schade bij arbeidsongeschiktheid van uw werknemer ten gevolge hiervan. 

Wat kunt u claimen?

Onze letselschade advocaten helpen u graag om uit te zoeken waar u precies recht op heeft. Voor loonschade is er een breed scala aan schadeposten die u kunt claimen. Allereerst kunt u het basisloon claimen dat u heeft door moeten betalen aan uw werknemer in de periode dat hij of zij niet heeft kunnen werken. Ook het vakantiegeld en eventuele bonusregelingen kunnen geclaimd worden. Naast het doorbetaalde loon kunt u ook de kosten van re-integratie verhalen. Het gaat hier om verschillende soorten kosten, zoals:

  • Plan van aanpak voor re-integratie
  • Aanpassing van de werkplek
  • Herscholing of bijscholing van de werknemer
  • Bedrijfsarts 
  • Administratieve kosten
  • Kosten van coaching of begeleiding
 
 

Direct contact met Trias Legal

advocaat

?

Bel ons en wij helpen u verder: +31 (0)10 – 302 3928

Welke loonschade kunt u niet claimen? 

Loonschade geeft u echter geen onbeperkt recht om alle kosten op de aansprakelijke partij te verhalen. Stel, u heeft een uitzendkracht aangenomen om uw werknemer tijdelijk te vervangen. Dit valt onder een werkgeverslast, maar wordt niet gezien als loonschade. Ook omzetverlies doordat u uw medewerker moet missen of gederfde winst vallen hier niet onder. 

Hoogte van de loonschade

Voor schade is geen standaard bedrag te geven. Dit komt omdat het loon van iedere werkgever in Nederland verschillend is. Per geval zal daarom een berekening moeten worden gemaakt voor de hoogte van de loonschade. Voor de berekening van deze schade wordt gekeken naar het netto dagloon. Vervolgens wordt dit vermenigvuldigd met het aantal dagen van arbeidsongeschiktheid. Wettelijk is daarnaast bepaald dat de aansprakelijke verplicht is de redelijke kosten voor re-integratie te betalen. 

Een goede boekhouding

Als uw werknemer betrokken is geweest bij een ongeval heeft u tot vijf jaar daarna de tijd om een claim voor loonschade in te dienen bij de aansprakelijke partij. Het is daarom erg belangrijk dat u in uw boekhouding goed het verzuim van uw medewerkers bijhoudt. De termijn van vijf jaar begint te lopen op de dag na het ongeval. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over wat loonschade precies inhoudt? Of vindt u het fijn een van onze specialisten persoonlijk te spreken? Neem dan contact met ons op. We zijn bereikbaar via Whatsapp, maar u kunt ook een bericht achterlaten via ons contactformulier. We helpen u zo spoedig mogelijk verder.

 

Waarom Trias Legal?

  • No cure, no pay
  • Persoonlijke aanpak
  • Resultaatgericht
  • Transparantie

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40