Immateriële schade

Wat is immateriële schade?

Immateriële schade verwijst naar de emotionele en psychologische impact die u kan ondervinden na een ongeval of incident. Deze vorm van schade behelst niet-financiële elementen zoals pijn, verdriet, en vermindering van levenskwaliteit als gevolg van letsel of emotioneel trauma. Immateriële schade is complex omdat het niet direct kwantificeerbaar of in geld uit te drukken is. Heeft u ook te maken met immateriële schade en wilt u weten hoe u hiervoor een passende compensatie ontvangt? Neem dan contact met ons op of meld uw letselschade direct.

Materiële schade v.s. immateriële schade

Er zijn twee soorten schadeposten bij letselschade: materiële schade en immateriële schade. Materiële schade na een ongeval is relatief eenvoudig in geldwaarde uit te drukken en omvat directe fysieke of financiële schade aan bezittingen of inkomen. Immateriële schade daarentegen, zoals mentale en emotionele klachten die voortvloeien uit het ongeval, is moeilijker uit te drukken in geld. Deze schade betreft de emotionele gevolgen en levensveranderingen die niet met een direct prijskaartje te waarderen zijn, zoals verlies van levensvreugde en emotioneel lijden.

Immateriële schade voorbeelden

  • Pijn en lijden: langdurige of intense fysieke pijn die voortvloeit uit opgelopen verwondingen.
  • Emotioneel trauma: angststoornissen, depressie of posttraumatische stressstoornis (PTSS) die ontwikkelen na het incident.
  • Verlies van levensvreugde: het onvermogen om plezier te beleven aan activiteiten die voor het ongeval wel plezierig waren.
  • Reputatieschade: schade aan persoonlijke reputatie of sociaal aanzien als gevolg van het incident.
  • Verlies van sociale contacten: de impact op relaties met vrienden en familie, inclusief het onvermogen om zoals voorheen interacties aan te gaan.

Immateriële schade berekenen

Het vaststellen van de hoogte van immateriële schade kan complex zijn omdat het niet direct meetbaar is zoals bij materiële schade. Factoren die meespelen zijn de aard en ernst van het letsel, de impact op de levenskwaliteit, leeftijd van het slachtoffer en de verwachte hersteltijd. Daarom maken rechters vaak gebruik van bestaande richtlijnen en eerdere vergelijkbare zaken om een eerlijke letselschadevergoeding voor deze schade vast te stellen.

Juridische ondersteuning bij immateriële schade

Vanwege de complexiteit in de berekening van immateriële schade is professionele juridische ondersteuning essentieel. Een ervaren letselschade advocaat kan helpen om een rechtvaardige vergoeding voor uw materiële en immateriële schade te verkrijgen. Neem contact op met Trias Legal, we helpen u bij het navigeren door het gehele juridische proces.

Neem contact met ons op voor deskundige hulp

Heeft u te maken met immateriële schade door een ongeval? Wacht niet langer en zorg dat uw leed erkend en vergoed wordt. Neem contact op met Trias Legal voor een vrijblijvend gesprek. Onze specialisten staan klaar om u te helpen met deskundig advies en ondersteuning bij het claimen van de compensatie die u verdient.

Waarom Trias Legal?

  • No cure, no pay
  • Persoonlijke aanpak
  • Resultaatgericht
  • Transparantie

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers