Aansprakelijkheidsrecht

Trias Legal staat zowel werknemers als werkgevers bij in arbeidsrechtszaken. Te denken valt aan het opstellen en controleren van arbeidsovereenkomsten, tot aan het ontslagrecht én procederen bij de rechtbank.
Arbeidsrecht - Trias Legal letselschade advocatenkantoor

Aansprakelijkheidsrecht

Als u schade heeft geleden, is het niet altijd uw schuld. Mogelijk is een ander persoon schuldig aan de schade die u geleden heeft. Het aansprakelijkheidsrecht is het rechtsgebied dat zich bezighoudt met de vraag wie aansprakelijk is voor de geleden schade. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld een schadevergoeding. Het is niet altijd eenvoudig om de aansprakelijkheid van een andere partij te bewijzen of om het causale verband tussen het handelen van de ander en de schade aan te tonen. Trias Legal helpt u daarom bij de juridische afwikkeling.

Wat is het aansprakelijkheidsrecht?

De simpele omschrijving van aansprakelijkheidsrecht is dat dit rechtsgebied zich bezighoudt met de vraag wie aansprakelijk is voor de schade. Dit kan om vele soorten aansprakelijkheid gaan, zoals een verkeersongeval, maar ook een ongeluk dat op uw werk gebeurt of als u op de manege een trap krijgt van een paard. Als de schade niet door eigen schuld is ontstaan, is het mogelijk dit te verhalen op de tegenpartij. Het aansprakelijkheidsrecht houdt zich ook bezig met het vaststellen van de omvang van de schade.

Soorten aansprakelijkheid

Aansprakelijkheidsrecht is een van de expertisegebieden van Trias Legal. Meer kunt u hierover lezen op onze expertise pagina. Het aansprakelijkheidsrecht is een veelomvattend rechtsgebied. We voorzien u van juridisch advies over veel facetten van dit rechtsgebied. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Beroepsaansprakelijkheid

Beroepsaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid voor een fout die een medewerker van een bedrijf heeft gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schilder die zijn ladder niet goed heeft neergezet, waardoor deze op een auto valt. 

Bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid van een bestuurder van een bedrijf die onrechtmatig heeft gehandeld. Een voorbeeld hiervan is een bestuurder die jarenlang een geldbedrag naar zijn privérekening heeft overgemaakt. Het bedrijf heeft hierdoor schade geleden, waar het zelf niet aansprakelijk voor is.

Contractuele aansprakelijkheid

In veel contracten wordt een aansprakelijkheidsclausule opgenomen. In deze clausule wordt bepaald wie aansprakelijk is voor bepaalde soorten schade die ontstaan tijdens bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden. De contractuele aansprakelijkheid is een ruime aansprakelijkheidsvorm, doordat er in beginsel contractvrijheid bestaat in Nederland. 

Medische aansprakelijkheid

Als een operatie verkeerd gaat of er een medische misser wordt gemaakt, kan het ziekenhuis aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. Het gaat hierbij om schade die voorkomen had kunnen worden als de arts bekwamer of redelijker had gehandeld.

Productaansprakelijkheid

Als u een defect product ontvangt, kunt u hierdoor schade lijden. Het gaat hierbij niet om schade aan het defecte product zelf, maar aan andere zaken of mensen. U heeft bijvoorbeeld een nieuw broodrooster gekocht, maar door kortsluiting vanwege een fabricagefout ontstaat er brand. De producent is dan aansprakelijk voor de geleden schade.

Overige vormen van aansprakelijkheidsrecht

Trias Legal staat u ook bij als er andere vormen van aansprakelijkheid zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Overheidsaansprakelijkheid
  • Risicoaansprakelijkheid
  • Schuldaansprakelijkheid
  • Verkeersaansprakelijkheid
  • Werkgeversaansprakelijkheid
  • Wettelijke aansprakelijkheid
Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Belang van het aansprakelijkheidsrecht

Het doel van het aansprakelijkheidsrecht is dat de geleden schade wordt hersteld of gecompenseerd. In beginsel geldt in Nederland het principe dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen schade. Hierop bestaan echter verschillende uitzonderingen. Als u zich niet in het aansprakelijkheidsrecht verdiept hebt, kent u waarschijnlijk niet de vele mogelijkheden tot vergoeden.

Aansprakelijkheid wil immers niet zeggen dat de ander ook verantwoordelijk is voor de schade. Ook wanneer u bijvoorbeeld schade loopt door een defect product kan de andere partij aansprakelijk zijn. Bij Trias Legal is de kennis aanwezig van de vele verschillende mogelijkheden van aansprakelijkheid. 

Expert op vele gebieden

Hoewel aansprakelijkheidsrecht een belangrijke expertise is van Trias Legal is dit niet onze enige focus. Andere rechtsgebieden waarin we actief zijn en een omschrijving hiervan zijn te vinden op onze expertise pagina. We staan u graag bij in uw procedures betreffende:

Uw keuze voor Trias Legal

U wilt het beste voor uw zaak. Dat willen we ook. Daarom houden we een gratis intakegesprek met u om de gewenste oplossing te bespreken. Ook staat een persoonlijke behandeling voorop. Omdat we vertrouwen hebben in een goede uitkomst, werken we met een no cure, no pay-policy. Dit houdt in dat u enkel hoeft te betalen als de procedure tot een goed einde is gebracht.

Meer informatie?

Trias Legal staat voor u klaar om samen met u een aansprakelijkheidsprocedure te voeren. We staan u bij van begin tot eind. Wilt u weten wat we in uw concrete geval kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een gratis intakegesprek. Heeft u na het lezen van deze pagina nog overige vragen, neem dan gerust contact op via ons contactformulier. Daarnaast zijn we te bereiken via info@triaslegal.nl en Whatsapp. We zullen u zo spoedig mogelijk verder helpen. 

Waarom Trias Legal?

  • No cure, no pay
  • Persoonlijke aanpak
  • Resultaatgericht
  • Transparantie

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40