Letselschade dieren

Home > Letselschade > Letselschade dieren
Dieren letselschade - letselschade opgelopen door een stier - Trias Legal letselschade praktijk

Letsel door dieren

Iedereen die van dieren houdt, wil er liever niet aan denken dat ze soms gedrag kunnen vertonen waar mensen niet op voorbereid zijn. Dit gedrag kan zelfs leiden tot letsel. Hierbij kunt u denken aan hoofdletsel, beenletsel, armletsel of zelfs hersenletsel. Letsel door dieren heeft meestal permanente gevolgen voor u als slachtoffer. Helaas ondervindt u vaak door letsel door dieren niet alleen lichamelijke ongemakken, maar ook financiële gevolgen. Dan rijst al snel de vraag hoe het met de aansprakelijkheid zit en welke letselschade door dieren u mag claimen. We leggen het hieronder allemaal uit.

Waar moet u aan denken bij letsel door dieren?

Letsel door honden is een voorbeeld van letselschadezaken die we met regelmaat tegenkomen. U schrikt bijvoorbeeld van een hond die op u af komt rennen en u maakt een lelijke val. Andere dieren die vaak letsel veroorzaken zijn onder andere katten en paarden. Katten rennen soms de weg op en duiken ineens voor uw scooter op. Een verkeersongeval kan dan het gevolg zijn. Iedereen die wel eens bij een paard in de buurt is geweest, weet dat ze een stevige trap kunnen uitdelen als er iemand achter ze staat. Tot slot zijn herten of konijnen eveneens bekende voorbeelden van veroorzakers van verwondingen.

Letselschade dieren: wie is er aansprakelijk?

Zoals gezegd kunt u naast lichamelijk letsel financiële schade oplopen. Deze financiële schade heet letselschade. Onder letselschade vallen onder meer:

De grote vraag is dan natuurlijk wie u aansprakelijk kunt stellen. Het antwoord hierop luidt als volgt: de eigenaar van het dier is bijna altijd degene die verantwoordelijk is voor uw letselschade. Dit geldt eveneens als de bezitter geen schuld heeft aan het gedrag van zijn dier.

Ook de bedrijfsmatige gebruiker van een dier mag u aansprakelijk stellen. Dit kan bijvoorbeeld de uitlaatcentrale voor honden zijn of een manege die gebruik maakt van paarden van derden. Toch is het niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Verzekeraars zullen namelijk altijd proberen om u medeverantwoordelijk te laten zijn voor de schade. Waarom? Zodat ze de schade niet voor 100% hoeven te vergoeden.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Gelden er beperkingen bij het aansprakelijk stellen?

Er is een belangrijke voorwaarde als u de aansprakelijkheid bij letselschade door dieren neer wilt leggen bij de eigenaar. U mag letselschade door dieren namelijk alleen op de bezitter verhalen als deze schade is toegebracht door de eigen energie van het dier. Bijt een hond u bijvoorbeeld, omdat hij dit bevel krijgt van zijn baasje, dan handelt het beest niet uit eigen energie.

U mag de schade dan niet op het baasje verhalen op grond van onberekenbaar gedrag. U kunt de persoon die de hond het bevel heeft gegeven wel aansprakelijk stellen op grond van een onrechtmatige daad. Ook is het zo dat u geen schadevergoeding ontvangt als de schade door uw eigen schuld is ontstaan. Zo kan het gebeuren dat u van een paard valt en de schade slechts gedeeltelijk wordt vergoed, omdat paardrijden nu eenmaal gevaarlijk kan zijn.

Wat kunt u doen bij letselschade door een hond?

Er zijn een aantal stappen die u kunt ondernemen als er sprake is van letselschade door een hond. Het is altijd belangrijk om uit te vinden wie de eigenaar van het dier is. Neem de gegevens van de eigenaar op en vraag eveneens bij welke verzekeringsmaatschappij hij een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren, oftewel een AVP, heeft.

Verder is het bij letselschade door een hond van belang om namen en adressen van getuigen te noteren. Ga met uw wonden naar de dokter en maak er foto’s van. En mocht u niet op de medewerking van de hondeneigenaar kunnen rekenen, dan heeft u altijd het recht om de politie te bellen.

Welke letselschade door dieren mag u claimen?

In de regel geldt dat u alle schade kunt claimen die het directe of indirecte gevolg zijn van verwondingen die u oploopt door een dier. Hiertoe behoren alle kosten die u maakt. U kunt hierbij denken aan eigen bijdragen van uw zorgverzekering, medicijnen of de reiskosten die u maakt om naar het ziekenhuis of de fysiotherapeut te gaan. Ook alle gemiste inkomsten behoren tot de financiële schade die u mag claimen. Het komt immers voor dat mensen arbeidsongeschikt raken na een ongeval waar een dier rechtstreeks bij betrokken is.

Daarnaast mag u ook de immateriële schade op de andere partij verhalen. Dit is een schadevergoeding voor het verdriet of het trauma dat u oploopt door de hele gebeurtenis, ook wel bekend als smartengeld. U kunt bijvoorbeeld zichtbare littekens of een blijvende angst voor bepaalde dieren overhouden aan het incident. Hierbij bepalen de ernst en de duur van het letsel en de blijvende gevolgen die u ondervindt de hoogte van het smartengeld.

Wat gebeurt er als de eigenaar onbekend is?

Soms komt het voor dat mensen letsel door dieren oplopen en dat het onmogelijk is om de eigenaar te vinden. En het gebeurt ook wel dat het dier geen eigenaar heeft. Denk bijvoorbeeld aan een hert dat ‘s nachts voor uw auto springt. In dit soort gevallen kunt u niemand aansprakelijk stellen voor letselschade door dieren en blijft u helaas zelf met de kosten achter.

Schakel hulp in bij letselschade door dieren

Twijfelt u hoe u uw specifieke situatie aan moet pakken of heeft u vragen? Schakel altijd hulp in bij letselschade door dieren. Het ervaren team van letselschadebureau Trias Legal heeft zich gespecialiseerd in letselschade door dieren en ze voorzien u dan ook graag van juridisch advies. Ze stellen de letselschade vast en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk de vergoeding krijgt waar u recht op heeft. Zo blijft u niet met vragen en onvoorziene kosten zitten. Neem dus gerust contact met ons op via 010-600 3380 of via info@triaslegal.nl. We helpen u graag verder.

Waarom Trias Legal?

  • No cure, no pay
  • Persoonlijke aanpak
  • Resultaatgericht
  • Transparantie

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40