Letselschade fietser of voetganger

Letselschade als zwakke verkeersdeelnemer

Als u deelneemt aan het verkeer, is er altijd enig risico op een ongeval. U kunt namelijk nog zo voorzichtig zijn, maar in de praktijk bent u ook afhankelijk van uw medeweggebruikers en hun alertheid tijdens hun deelname in het verkeer. Als u als voetganger of fietser betrokken raakt bij een ongeval met een motorrijtuig, bent u extra kwetsbaar en loopt u gemakkelijk letsel op. Fietsers en voetgangers worden in de Wegenverkeerswet ‘zwakke verkeersdeelnemers’ genoemd vanwege hun zwakke positie op de weg. Bent u als zwakke verkeersdeelnemer betrokken bij een ongeval? Schakel dan de specialisten van Trias Legal in.

Sterke en zwakke verkeersdeelnemers

Bestuurders van een gemotoriseerd voertuig staan omschreven als ‘sterke verkeersdeelnemers’. Fietsers en voetgangers worden in de Wegenverkeerswet ‘zwakke verkeersdeelnemers’ genoemd vanwege hun zwakke positie op de weg. Loopt u letselschade op als zwakke verkeersdeelnemer, dan gelden er bepaalde regels als het om de aansprakelijkheid gaat. We vertellen u hieronder meer over de voorschriften die van kracht zijn bij letselschade als fietser of letselschade als voetganger.

Letselschade als fietser of voetganger: wat zijn de regels?

Zoals u zojuist hebt gelezen, zijn fietsers en voetgangers in het verkeer minder goed beschermd tegen de klap die een aanrijding teweegbrengt. In de wetgeving is het daarom zo geregeld dat bij een ongeval degene met het gemotoriseerde voertuig een groter risico heeft op aansprakelijkheid dan de zwakkere verkeersdeelnemer. Hoe dat precies zit? We leggen het even uit.

Bij een aanrijding tussen een gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een zwakke verkeersdeelnemer is de bestuurder van het motorrijtuig verplicht om minimaal 50% van de schade te vergoeden. Waarom is dit zo? De wetgever wil met deze procedure meer bewustzijn bij bestuurders van motorrijtuigen creëren, waardoor dit soort ongelukken hopelijk minder vaak voorkomen. Ten slotte is het voor kinderen onder de veertien jaar zo dat ze altijd kunnen rekenen op een vergoeding van 100% voor de opgelopen letselschade als fietser of voetganger.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Letselschade als fietser of voetganger door eigen schuld: wat nu?

Het kan uiteraard ook gebeuren dat de zwakke verkeersdeelnemer een ongeluk veroorzaakt. U loopt bijvoorbeeld door een rood stoplicht en veroorzaakt een aanrijding. De rechter zal dan voor een bepaald percentage eigen schuld vaststellen. Loopt u letselschade op als zwakke verkeersdeelnemer in het verkeer, dan draait u echter in het slechtste geval op voor 50% van de kosten.

Daarbij speelt schuld of de aantoonbaarheid van het ongeluk geen enkele rol. En zelfs als de aanrijding en de letselschade als fietser of voetganger volledig door toedoen van de zwakke verkeersdeelnemer is ontstaan, moet de sterke verkeersdeelnemer tenminste 50% van de schade vergoeden.

Letselschade door opzettelijke roekeloosheid

Maar wat als er opzet in het spel is aan de kant van de zwakke verkeersdeelnemer? Dan is deze regel niet van kracht. De tegenpartij is evenmin verplicht de schade te vergoeden als de zwakke verkeersdeelnemer zich schuldig maakt aan opzet grenzende roekeloosheid.

Hierbij moet wel vermeld worden dat dit erg lastig te bewijzen is. De zwakke verkeersdeelnemer hoeft in deze situatie niets te bewijzen. De sterke verkeersdeelnemer moet daarentegen wel kunnen aantonen dat het om overmacht of eigen schuld gaat.

Letselschade als voetganger of fietser met een andere zwakke verkeersdeelnemer

Het is natuurlijk ook mogelijk dat u betrokken raakt bij een ongeval met een andere zwakke verkeersdeelnemer terwijl u lopend of fietsend deelneemt aan het verkeer. In geval van letselschade als zwakke verkeersdeelnemer met een andere fietser of voetganger zal er gekeken worden bij wie de schuldvraag ligt. Hier kan onze letselschade advocaat u eventueel bij helpen.

Als eenmaal duidelijk is welke partij de overtreding heeft begaan die tot het ongeluk heeft geleid, is het zaak dat deze partij zijn aansprakelijkheid erkent. Is dit een feit, dan zal de overtreder de schade voor 100% moeten vergoeden. Als het zo is dat beide zwakke verkeersdeelnemers verantwoordelijk zijn voor het ongeval, dan zijn beide partijen aansprakelijk voor de letselschade. In dat geval rest slechts de vraag welk percentage van de schade ieder moet gaan betalen.

Mogelijke schadeposten bij letselschade als voetganger of fietser

Als u verwondingen heeft door een ongeluk in het verkeer, krijgt u bijna altijd te maken met extra kosten. Een belangrijke vraag bij het oplopen van letselschade als voetganger of fietser is natuurlijk welke schade u mag claimen. De schadevergoeding die u eventueel ontvangt, is afhankelijk van uw situatie. Er wordt bijvoorbeeld gekeken welke invloed het ongeval heeft op de rest van uw leven en hoe erg de verwondingen zijn.

  • U heeft onder meer recht op een tegemoetkoming in de kosten van de materiële schade. Dit kan schade aan uw fiets of kleding zijn, maar het kan ook om bijkomende kosten gaan, zoals extra hulp in huis.
  • Verder heeft u bij letselschade als voetganger of fietser recht op vergoeding van alle immateriële schade. Hier vallen bijvoorbeeld de psychische klachten onder die u eventueel heeft overgehouden aan het ongeval. De schadevergoeding die u hiervoor ontvangt, heet smartengeld. Deze schade is meestal lastiger aan te tonen.
  • Schadeposten die eveneens veel voorkomen bij letselschade als voetganger of fietser zijn onder andere verlies van inkomen. Het ongeluk kan namelijk zo’n impact op uw leven hebben dat u voor korte of langere tijd niet uw werk kunt uitvoeren. Moet u door het ongeval regelmatig naar het ziekenhuis? Dan mag u eveneens de vervoerskosten van en naar het ziekenhuis declareren. Daarnaast is er vaak sprake van medische kosten.

Schakel de hulp in van ons letselschadebureau

Tot slot is het niet altijd eenvoudig om te bepalen hoe hoog de schadevergoeding moet worden. Het is dan ook raadzaam om de ervaren specialisten van ons letselschadebureau in te schakelen, omdat we regelmatig met dit bijltje hakken en u uitstekend kunnen bijstaan. Bovendien weten we precies welke kosten u op de andere partij kunt verhalen en hoe de berekening tot stand komt.

Aarzel daarom niet om onze hulp in te roepen en neem contact met ons op via 010-600 3380 of via info@triaslegal.nl. We geven u graag de nodige ondersteuning en we zorgen voor een goede afhandeling van uw letselschade als zwakke verkeersdeelnemer, zodat u de hele situatie snel kunt afsluiten.

Waarom Trias Legal?

  • No cure, no pay
  • Persoonlijke aanpak
  • Resultaatgericht
  • Transparantie

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40