Letselschade door sport

Letsel opgelopen door sport?

Als u regelmatig een balletje trapt of op de sportclub te vinden bent, weet u dat een ongeluk soms in een klein hoekje zit. Een verwonding of blessure oplopen tijdens het sporten is dan ook zo gebeurd. Bij het ontstaan van letsel door sport kunt u zich afvragen wie er aansprakelijk is. Een andere vraag is welke actie u kunt ondernemen als er opzet in het spel is als u letselschade door sport oploopt. En wanneer kunt u spreken van een onrechtmatige daad? De specialisten van Trias Legal helpen u graag als u letsel heeft opgelopen tijdens het sporten.

Aansprakelijkheid bij letselschade door sport

Het komt regelmatig voor dat iemand letsel oploopt door te sporten. Maar wanneer mag u een ander aansprakelijk stellen voor de letselschade die u heeft overgehouden aan het sporten? Wat allereerst opvalt is dat het lastig is om een persoon aansprakelijk te stellen voor letsel door sport op het sportveld. Het is zelfs moeilijker dan wanneer u datzelfde letsel op zou lopen op het voetbalveldje om de hoek.

Het gevolg is dan ook dat het moeilijker is om een schadevergoeding te eisen van de persoon die verantwoordelijk is voor de opgelopen letselschade tijdens het sporten. De opvatting luidt dat als u gaat sporten, u erop bedacht moet zijn dat dit tot verwondingen kan leiden. Als u deelneemt aan sport, mag u binnen redelijke grenzen gevaarlijke of ondoordachte acties verwachten die letsel tot gevolg kunnen hebben. Dit standpunt zorgt ervoor dat er heel wat moet gebeuren, wilt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Weten of u er recht op heeft? Meld uw letselschade via onze website en ontvang binnen 48 uur een reactie.

Wanneer is letsel door sport een onrechtmatige daad?

Wanneer mag u de ander dan wel verantwoordelijk houden voor uw letselschade tijdens het sporten? Het antwoord hierop luidt: als er tijdens het sporten bepaalde grenzen overschreden worden, waardoor u letselschade tijdens het sporten oploopt. Hiermee kunt u denken aan ernstige overtredingen, waarbij de ander zich niet aan de regels van het spel houdt. Uw tegenstander of medespeler maakt zich dan schuldig aan onverwachte gedragingen die niets met de sport of het spel te maken hebben.

Ook als er sprake is van het overtreden van de tuchtregels of zeer roekeloos handelen waarbij opzet in het spel is, kunt u zich beroepen op een onrechtmatige daad. Als er vastgesteld kan worden dat het om een onrechtmatige daad gaat, kunt u de dader verplichten tot het betalen van een schadevergoeding voor de opgelopen letselschade.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Voorbeelden waarbij u iemand aansprakelijk kunt stellen

Loopt u letselschade door sport op, dan zijn er een aantal praktijksituaties waarin u een medespeler of tegenstander aansprakelijk mag stellen.

  • Voorbeeld 1: Stel dat iemand op het voetbalveld zijn tegenspeler hard onderuit schopt, terwijl de bal niet in de nabije omgeving van de spelers is, dan mag het slachtoffer een schadevergoeding van de schopper eisen. Dit soort acties hoeft hij namelijk niet te verwachten en ze vallen buiten de spelregels.
  • Voorbeeld 2: Is de judoles al afgelopen is en u krijgt een stevige stomp in uw nek, mag u dit als onrechtmatige daad bestempelen en dus uw belager aansprakelijk stellen. Het is per slot van rekening zo dat u na de les niet voorbereid bent op nog een laatste slag.
  • Voorbeeld 3: Slaat u zelf de hockeybal hard tegen iemands hoofd, waardoor uw medespeler ernstige letselschade tijdens het sporten oploopt, dan zal de rechter waarschijnlijk oordelen dat dit de grens overschrijdt van ruw spelen en u extreem gevaarlijk bezig bent. U moet er dan ook rekening mee houden dat u een schadevergoeding dient te betalen.

In welke gevallen is iemand niet aansprakelijk?

Zijn er ook typische voorbeelden te bedenken waarin iemand niet aansprakelijk gesteld kan worden bij het oplopen van letselschade tijdens sporten? Jazeker! Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een kind zijn arm breekt door een ongelukkige val tijdens de turnles. De sportclub is in deze situatie niet verplicht om de schade te vergoeden. Het is daarbij wel belangrijk dat er genoeg zorg is besteed aan een veilige omgeving, waarin ongelukken voorkomen kunnen worden.

Een ander voorbeeld is een wielrenner die bij een wedstrijd valt, waardoor vervolgens andere wielrenners ook vallen, omdat hij de weg blokkeert. De wielrenners kunnen hun teamgenoot in dit geval niet verplichten een schadevergoeding te betalen. Er is immers geen opzet of buitensporig geweld in het spel en het vallen tijdens een wielertocht behoort tot de mogelijkheden.

Tot slot nog een voorbeeld op het voetbalveld. Stel dat een voetballer tijdens het koppen van de bal tegen iemands hoofd aanbotst en hoofdletsel veroorzaakt, dan is hij niet aansprakelijk. Dit is namelijk een normale situatie die voor kan komen tijdens een voetbalwedstrijd.

Letselschade door sport? Maak gebruik van onze expertise!

Omdat het bij letselschade tijdens het sporten vaak ingewikkeld is om aan te tonen dat het om een onrechtmatige daad gaat, roepen veel mensen de hulp in van een letselschadebureau, zoals Trias Legal. Bent u ook verzeild geraakt in een situatie waarbij sprake is van letselschade door sport en wilt u weten wat uw kansen zijn? Neem dan direct contact met ons op via 010-600 3380 of stuur ons een mail via info@triaslegal.nl. We staan u graag te woord!

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met een advocaat?

Bel ons en wij help u: 010-799 70 40