Wat is letselschade?

Wat is letselschade

Letselschade is schade die u door lichamelijke verwondingen of psychische problemen heeft opgelopen. De schade kan bestaan uit materiële- en immateriële schade. De letselschade wordt vaak veroorzaakt door een andere persoon. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Letselschade omvat dus alle schade die een slachtoffer oploopt na een ongeval. Veelvoorkomende situaties waarbij letselschade kan ontstaan, zijn:

 • ●  Een verkeersongeval

 • ●  Een bedrijfsongeval

  De problemen waarmee u na een ongeval geconfronteerd wordt, kunnen vertaald worden naar een schadecomponent. De letselschadeclaim wordt dus opgebouwd uit de verschillende schadeposten. Deze schadeposten bevatten zowel de materiële als de immateriële schade. Ik zal nader toelichten wat deze materiële en immateriële schade precies is.

  De materiële schade

  Uw letselschade zal voor een deel bestaan uit de materiële schade. De materiële schade is een schadepost die direct in geld valt uit te drukken. De meest voorkomende kostenposten zijn:

 • ●  Medische kosten die uw verzekeraar niet vergoedt. Hieronder vallen dus bijvoorbeeld behandelingen bij de fysiotherapeut, die u moet volgen ten gevolge van u opgelopen letsel, waar u niet aanvullend voor bent verzekerd.

 • ●  Mobiliteitsschade. Dit is een moeilijk woord voor kosten die u moet maken om bij uw huisarts of ziekenhuis te komen. Hierbij kun je denken aan reiskosten en parkeerkosten.

 • ●  Verlies van inkomsten. Wanneer u ten gevolge van het ongeval niet meer kan werken, of minder kunt werken is er sprake van verlies van inkomsten. Als uw werkgever u niet doorbetaald tijdens de ziekte hebt u recht op een schadevergoeding voor uw verlies van inkomsten.

 • ●  Huishoudelijke hulp. Het kan voorkomen dat u ten gevolge van het ongeval de huishoudelijke taken niet meer kan verrichten of enkel kan verrichten in een beperkte mate. Ook deze materiële schadepost staat open voor een schadevergoeding.

Naast de hierboven genoemde schadeposten, kennen we er nog een hoop meer. De verschillende schadeposten zullen in een andere blog nog uitgebreid aan bod komen.

Immateriële schade

Daarnaast zal uw letselschade ook voor een deel bestaan uit de immateriële schade. Dit is een vergoeding voor emotionele en psychische schade en is niet te waarderen in geld. Hierbij kun je denken aan verdriet, pijn of verlies aan levensvreugde. Hieronder een tweetal voorbeelden:

 • ●  Sterke angstgevoelens door de aanrijding, waardoor u niet meer durft te rijden.

 • ●  Gevoel van eenzaamheid, omdat u sociale contacten moeilijker kan onderhouden.

  Door middel van smartengeld kan aan de geleden immateriële van iemand tegemoet worden gekomen. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van alle omstandigheden van het geval. Er wordt daarbij onder andere gekeken naar de aard en de ernst van het letsel en de gevolgen van het letsel voor het leven van het slachtoffer.

Het team van Trias Legal beschikt over juristen die zijn gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht. Indien u vragen heeft over uw letselschade kunt u 24 uur per dag contact opnemen met een van onze juristen via +088 799 7400

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers