De kosten voor het huren van vervangend vervoer

Home > Nieuws > De kosten voor het huren van vervangend vervoer

De kosten voor het huren van vervangend vervoer

Er bestaat een grote kans dat uw auto na een aanrijding moet worden gerepareerd, of dat deze zelfs total loss is. Voor een bepaalde periode beschikt u dan niet over een auto. Hoe moet dat dan? Tijdens het schadeherstel van uw voertuig heeft u recht op een vervangende auto. Deze heeft u wellicht nodig om bijvoorbeeld naar uw werk te gaan.

Voorwaarden

Je hoeft niet te bewijzen dat je de auto nodig hebt. Je mag de auto gebruiken voor bijvoorbeeld boodschappen, woon-werkverkeer of familiebezoek. Het kan zo zijn dat uw garage gratis vervangend vervoer beschikbaar stelt. Als dit niet zo is kunt u deze extra kosten claimen bij de aansprakelijke partij. Het is echter niet zo dat alle kosten van een huurauto worden vergoed. Het uitgangspunt is dat de verzekeraar 25% van de huurkosten aftrekt. Dit betekent dat je enkel 75% van de gemaakte kosten vergoed krijgt. De redenering is dat je met je eigen auto immers ook kosten voor brandstof, olieverbruik en onderhoudsbeurten hebt. Als je kunt aantonen dat je minder kosten hebt uitgespaard, kun je proberen het percentage van 25% te laten verlagen.

Op grond van de Richtlijn ter bepaling van bedrijfsschade motorvoertuigen (herziene uitgave 2019) varieert de besparing van variabele kosten tussen de 17% en 22%. Hierbij is het verschil grotendeels afhankelijk van het merk en type voertuig en verreden kilometers. Een reële gemiddeld te hanteren besparing is door de commissie gesteld op 20%. Op basis van deze richtlijn heeft u recht op een vergoeding van 80% van de gemaakte kosten voor autohuur. Een concrete berekening zal nodig zijn in gevallen waarbij er weinig kilometers met de huurauto is gereden of indien er geen overeenstemming is.

Duur van de huurperiode

Het is voor u verplicht om de huurperiode van een auto zo kort mogelijk te houden. Je krijgt enkel de kosten van een huurauto vergoed voor de minimale tijd die nodig is voor herstel. In geval van reparatie, is dat de tijd die nodig is om je auto te repareren. Is uw auto total loss? In de regel wordt maximaal 14 dagen autohuur vergoed. Het wordt redelijk en mogelijk geacht om binnen deze periode een vergelijkbare auto te kopen. Er kan hierbij rekening gehouden worden met persoonlijke omstandigheden. Als je verwacht langer dan 14 dagen een huurauto nodig te hebben, overleg dan met uw belangenbehartiger of de verzekeraar van de veroorzaker.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Belangrijke tips!

  1. Kijk in uw polisvoorwaarden of uw eigen autoverzekering ook auto huurkosten dekt!

  2. In sommige gevallen geeft de ANWB of uw reisverzekering u een vervangend

    vervoermiddel.

Wij helpen u verder.

Soortgelijke situatie meegemaakt?

Bij vragen helpen wij u graag. Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met een advocaat?

Bel ons en wij help u: 010-799 70 40