Hoe worden ernstige arbeidsongevallen afgehandeld?

Hoe worden ernstige arbeidsongevallen afgehandeld?

Bij een ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem zijn vorige maand twee doden en twee zwaargewonden gevallen. Het incident staat helaas niet op zich. Vrijwel dagelijks vinden in Nederland ernstige bedrijfsongevallen plaats. Iedere week overlijdt er zelfs iemand door een ongeval op de werkvloer. Maar wat gebeurt er eigenlijk na zo’n ernstig ongeluk? Trias Legal legt het uit!

Cijfers

In 2022 liepen er 2.357 slachtoffers letselschade op bij een bedrijfsongeval. Veertig mensen kwamen bij een dergelijk ongeval om het leven. De meeste ongevallen vinden plaats bij waterbedrijven en afvalbeheerders. Ook in de bouw, landbouw, bosbouw en visserij en de industrie gaat het vaak mis.

Onderzoek

Een werkgever moet een ongeval waarbij iemand gewond is geraakt of komt te overlijden melden bij de Arbeidsinspectie. Gaat het om een minder ernstig incident, mag de werkgever zelf onderzoek doen. Bij dodelijke ongevallen of een ongeval waarbij een minderjarige betrokken is, doet de Arbeidsinspectie zelf onderzoek. De werkgever en werknemers zijn verplicht hier volledig aan mee te werken.

Aansprakelijkheid

Volgens de wet heeft de werkgever een grote zorgplicht. Dit betekent dat hij er alles aan moet doen om ongevallen op de werkvloer te voorkomen en moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Hiervoor staan regels in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).

Als uit de lopende onderzoeken mocht blijken dat de werkgever tekort is geschoten, dan is hij aansprakelijk voor het ongeval. Daarom is het voor de slachtoffers en nabestaanden raadzaam om een jurist in te schakelen. Deze kan helpen bij het verkrijgen van een schadevergoeding. Dat is belangrijk, want de financiële gevolgen van een ernstig ongeval zijn groot.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Rechtshulp

Zoekt u een in letselschade gespecialiseerde jurist? U bent bij Trias Legal aan het juiste adres. Onze experts helpen slachtoffers met letselschade bij het verhalen van hun schade op de aansprakelijke partij.

Heeft u letselschade opgelopen bij een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of bij een medische fout? Neem dan contact op met Trias Legal.

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met een advocaat?

Bel ons en wij help u: 010-799 70 40