Huisdieren zijn gezellig, maar wat als ze letselschade veroorzaken?

Home > Nieuws > Huisdieren zijn gezellig, maar wat als ze letselschade veroorzaken?

Huisdieren zijn gezellig, maar wat als ze letselschade veroorzaken? Trias Legal legt het uit

Afgelopen woensdag was het weer Werelddierendag! Een mooi moment voor alle eigenaren van gezelschapsdieren om ze eens extra in het zonnetje te zetten. Trias Legal wijst u graag op een minder bekend aspect van het houden van dieren, namelijk de aansprakelijkheid bij schade die is veroorzaakt door dieren.

Dierendag

Dierenbeschermers vonden het in 1929 hoog tijd dat er een dag kwam om stil te staan bij dierenwelzijn. Toen hebben zij 4 oktober, de sterfdag van Franciscus van Assisi, uitgeroepen tot dierendag. In 1930 was het voor het eerst officieel dierendag op 4 oktober. Dit jaar dus voor de 93e keer!

Aansprakelijkheid bij schade

Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen schade veroorzaken aan anderen. Een hondenbeet of een trap van een paard kan zelfs flinke letselschade tot gevolg hebben. Het is voor diereneigenaren goed om te weten dat ze meestal aansprakelijk zijn voor schade die is veroorzaakt door gedragingen van hun dieren. Dat is wettelijk geregeld in artikel 6:179 BW. De wetgever houdt hiermee rekening met het onberekenbare gedrag van het dier en de mogelijke gevolgen hiervan.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Uitzonderingen

In sommige gevallen is er sprake van overmacht, namelijk als de schade ook zou zijn ontstaan wanneer de eigenaar of houder het dier onder controle had. Zoals een situatie waarin een ruiter met z’n paard plotseling moet uitwijken voor een fietser en daarbij schade aanricht aan de andere fietser.  

Belangrijke tip

Met name als u één of meerdere dieren hebt die (letsel)schade zouden kunnen veroorzaken, zoals honden of paarden, is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) hoogst verstandig. Dan loopt u niet het risico dat u onverhoopt een flinke schadevergoeding moet betalen.

Wij helpen u verder.

Letselschade opgelopen?

Heeft u letselschade opgelopen door een gedraging van een dier, zoals een hondenbeet of een trap van een paard? Dan kunt u bij ons terecht voor het verhalen van uw schade. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met een advocaat?

Bel ons en wij help u: 010-799 70 40