Moet u over uw schadevergoeding belasting afdragen?

Home > Nieuws > Moet u over uw schadevergoeding belasting afdragen?

Moet u over uw schadevergoeding belasting afdragen? Trias Legal zorgt ervoor dat u niet teveel betaalt!

Trias Legal is gespecialiseerd in het verhalen van een schadevergoeding voor mensen die een ongeval hebben meegemaakt. Vaak gaat het om behoorlijke bedragen, dat soms zelf in de tonnen kan lopen. Dat geld is bedoeld ter compensatie van de schade die is geleden, of schade die in de toekomst nog zal optreden. Wordt de schadevergoeding door de Belastingdienst gezien als inkomen of als vermogen? Wordt er over de compensatie belasting geheven? Trias Legal kan u hierover adviseren.

De opbouw van uw schadevergoeding

Een schadevergoeding bestaat grofweg uit drie onderdelen:

  1. Vergoeding van verzorging, hulpmiddelen en voorzieningen
  2. Vergoeding van immateriële schade (smartengeld)
  3. Vergoeding van inkomensschade

De eerste twee onderdelen van de schadevergoeding hebben niets met uw inkomen te maken, dus hierover hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen. Maar hoe zit het met het derde onderdeel: het verlies van inkomensschade? U hoeft in beginsel ook over deze schadecomponent géén inkomstenbelasting te betalen. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat een vergoeding inzake blijvend verlies van arbeidsvermogen belastingvrij is (HR 29 juni 1983).

Géén heffing in box 1, wél heffing in box 3

Wel wordt de totale schadevergoeding als vermogen gezien, waarover vermogensrendementsheffing moet worden betaald in box 3. Maar deze heffing wordt door Trias Legal meegenomen in de afwikkeling van de zaak, zodat dit niet ten koste gaat van de vergoeding die nodig is om uw schade te dekken. Per saldo is uw schadevergoeding daarom volledig netto.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Discussie met de Belastingdienst

Het komt regelmatig voor dat de fiscus (een deel van) de schadevergoeding tóch bestempelt als inkomen. Neem dan meteen contact op met Trias Legal. Om te voorkomen dat u ten onrechte een fors deel van uw schadevergoeding moet afstaan, is het belangrijk om tijdig daar bezwaar tegen te maken.

Wij helpen u verder.

Meer weten?

Wilt u meer weten, of heeft u letselschade opgelopen en zoekt u hulp bij het verhalen van uw letselschade? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met een advocaat?

Bel ons en wij help u: 010-799 70 40