Mogelijke celstraf voor overtreding “coronaverbod”

Home > Blog > Mogelijke celstraf voor overtreding “coronaverbod”
Mogelijke celstraf voor overtreding coronaverbod - Trias Legal letselschade advocatenkantoor

Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Een 49-jarige vrouw (hierna: mevrouw) uit Utrecht is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier weken, waarvan twee weken voorwaardelijk voor bedreiging van een agent met de dood en mishandeling van een agent. Zij heeft een politieagent bij de keel gegrepen en later heeft zij de agent in het gezicht bespuugd met de mededeling dat zij corona-patiënt is.

Het Corona-virus heeft momenteel grote gevolgen voor onze dagelijkse samenleving en daarom telt zo’n mededeling extra zwaar mee. Het kabinet heeft op maandag 23 maart aangekondigd strenger te zullen toezien op de naleving van de bestaande maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo worden alle bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden (geen ondergrens van aantal aanwezigen). Bij overtreding zullen er boetes worden uitgedeeld. Voor bedrijven komt dat neer op € 4.000 en voor particulieren kan het oplopen tot € 400.

Deze verboden zijn inmiddels overgenomen in ‘noodverordeningen’ door voorzitters van alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland. Dit betekent dat zodra een dergelijke noodverordening wordt overtreden, de overtreder kan worden gestraft op basis van artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht. Daarbij is de maximumstraf een hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de tweede categorie (€ 4.350).

Belangrijk is dat alle aanwijzingen die worden gegeven door de bevoegde ambtenaren ter uitvoering van deze verordeningen onmiddellijk moeten worden opgevolgd.

Corona-patiënt valt aan.

Wat is er gebeurd?

Op woensdag 18 maart zijn agenten naar de woning van mevrouw gereden na een melding. De agenten kregen geen contact met mevrouw, dus zijn zij met een slotenmaker de woning binnengegaan. Er hing een sterke alcohollucht bij mevrouw. Mevrouw zei tegen een van de agenten ‘ik maak je af’, stond op greep haar bij de keel. Later gaf mevrouw aan een corona-patiënt te zijn en spuugde de agent in haar gezicht. Op zitting heeft mevrouw aangegeven dat zij zich niets van de bewuste woensdag kan herinneren omdat zij onder invloed was van alcohol.

Een dergelijke situatie overkwam een supermarktmanager uit Lelystad die ook werd bespuugd door een 28-jarige man (hierna: meneer). Meneer stond vrijdag terecht op de zogenoemde snelrechtzitting. Hij is veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor het bespugen van een supermarktmanager. Meneer kwam na sluitingstijd de winkel binnen om bier te kopen. Hij bespuugde de supermarktmanager toen hij meneer naar de uitgang begeleidde. Meneer is door de politie aangehouden en vastgezet tot aan de snelrechtzitting.

Werkstraf en schadevergoeding.

Wat oordeelde de politierechter?

In geval van mevrouw vindt de politierechter het extra kwalijk dat zij de agent, die juist in deze tijd op steun moet kunnen rekenen, mishandeld heeft. De agent zit op dit moment in een sociaal isolement en heeft geen contact met haar familie omdat zij niet weet of zij besmet is. Mevrouw gaf achteraf wel aan dat zij geen Corona-patiënt was/is, maar dat doet niet af aan de onrust die ze heeft gecreëerd bij de agent. De officier kwalificeert het spugen zelfs als bedreiging, maar de politierechter kiest voor de juridische kwalificatie mishandeling. Naast een celstraf van vier weken, waarvan twee weken voorwaardelijk, moet mevrouw ook een schadevergoeding betalen.

Ook in geval van meneer kwalificeert de politierechter het spugen – mede gezien de huidige coronacrisis – als mishandeling: ‘Gelet op de bijzondere situatie waarin we nu zitten vind ik het spugen zeer heftig. In beginsel zou een gevangenisstraf passend en geboden zijn’. Echter omdat meneer niet eerder is veroordeeld voor geweldsfeiten, geen misbruik heeft gemaakt van de coronasituatie, en omdat meneer zelf ook een vitaal beroep uitoefent, kiest de politierechter in dit geval voor (slechts) een werkstraf en schadevergoeding.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Tussen celstraf en werkstraf.

Conclusie

Volgens de politierechter valt het bespugen van een ander – gezien de huidige situatie rondom het Corona-virus – onder mishandeling. Aan de hand van alle omstandigheden van het geval, kan de straf variëren tussen celstraf (in geval van mevrouw), werkstraf (in geval van meneer) en/of schadevergoeding.

Het anderszins overtreden van de Corona-verboden heeft verder ook strafrechtelijke (artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht) en/of bestuursrechtelijke (bijv. last onder dwangsom) gevolgen.

Wij helpen u verder.

Soortgelijke situatie meegemaakt?

Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen u graag verder!

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met een advocaat?

Bel ons en wij help u: 010-799 70 40