Rij offline!

Home > Nieuws > Rij offline!

Gebruik jij je mobiele telefoon tijdens het autorijden? Ongeveer 62 procent van de Nederlandse bestuurders gebruikt zijn mobiele telefoon tijdens het autorijden. Je leest in deze blog wat de gevolgen zijn van het gebruiken van je mobiele telefoon, wanneer dit precies strafbaar is en welke straffen erop staan.

Je mag je mobiele telefoon tijdens het autorijden niet vasthouden en/of gebruiken. Niet alleen het gebruik van mobiele telefoons maar ook die van tablets, muziekspelers en navigatiesystemen is verboden tijdens het autorijden. Het idee hierachter is dat wanneer je aan het autorijden bent er van je wordt verwacht dat je je ogen op de weg houdt en niet op je telefoon. Het gebruiken van je telefoon achter het stuur levert een gevaar op voor jezelf en voor anderen in het verkeer. Volgens het OM is het gebruik van telefoons tijdens het rijden en de ongelukken die hieruit voortkomen aanzienlijk toegenomen. Zo blijkt uit onderzoek dat 8 procent van de dodelijke verkeersongevallen in België verband houdt met het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Dit betekent 4.600 verkeersongevallen per jaar die zijn ontstaan door het gebruik van een mobiel apparaat.

Handhaving

Onlangs is in België bekend geworden dat de politie harder zal gaan optreden tegen smartphonegebruikers achter het stuur. Wanneer jij je mobiele telefoon gebruikt tijdens het rijden, riskeer je een onmiddellijke intrekking van je rijbewijs. De nieuwe maatregelen worden momenteel al toegepast in belgië. Het rijbewijs van de Belgische bestuurders wordt onmiddellijk ingetrokken wanneer ze worden betrapt op het gebruik van hun mobiele telefoon tijdens het rijden.

In Nederland krijgen gebruikers van hun mobiele telefoon tijdens het rijden momenteel een boete opgelegd. Het bellen met je telefoon in de hand in de auto levert je een boete van 350 euro op. Ook wordt er in Nederland tegenwoordig gebruik gemaakt van ‘’slimme camera’s’’. Deze herkennen bestuurders die tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat in de hand houden. Let hierbij op! Ook het bedienen van je mobiele telefoon in een houder in de auto kan een boete opleveren. Dit blijkt uit de een uitspraak van de kantonrechter Rechtbank Leeuwarden (ECLI:NL:RBNNE:2017:2908) waarin werd geoordeeld dat onder het begrip vasthouden ook moet worden verstaan het met een hand bedienen van een telefoon terwijl deze geplaatst is in een telefoonhouder die bevestigd is op het dashboard.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Als niet kan worden vastgesteld of jij je telefoon vasthield tijdens het rijden, ben je niet strafbaar. Zo oordeelde het Hof in een zaak dat het op schoot of op het been hebben van een mobiele telefoon niet worden gezien als vasthouden in de zin van artikel 61a Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Vragen

Bij vragen helpen wij u graag. Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids– en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

Wij helpen u verder.

Soortgelijke situatie meegemaakt?

Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen u graag verder!

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met een advocaat?

Bel ons en wij help u: 010-799 70 40